Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Magyar kórházvonat a Don kanyarban
2018-09-30
Az előadás fotókra támaszkodott. A feldolgozásra került fényképhagyaték készítője Reményi József főhadnagy volt, aki a második világháború során tizenhétszer járt a keleti fronton a 154-es számú kórházvonattal, ami a Magyar Vöröskereszt tulajdonában állt.

A Kutatók Éjszakáján Mezei Bálint történész eredetileg az „Afgánok” között Kárpátalján – a Szovjetunió afganisztáni háborújának magyar veteránjai címmel tartott volna előadást. Mivel azonban el akarta kerülni, hogy aktuálpolitikai felhangok kerüljenek előtérbe, egy korábbi időszak magyar veteránjairól beszélt fotódokumentumok alapján. A feldolgozásra került fényképhagyaték készítője Reményi József főhadnagy volt, aki a második világháború során tizenhétszer járt a keleti fronton a 154-es számú kórházvonattal, ami a Magyar Vöröskereszt tulajdonában állt. 1942-ben nevezték ki a kórházvonat gazdasági GH tisztjének. Érdemes megemlíteni, hogy a második világháború alatt szolgált kórházvonatok közül egy sem került vissza Magyarországra, volt olyan, amely egészen Dániáig jutott el.

Ezeken a vonatokon magyar orvosok és önkéntes nővérek dolgoztak, és nemcsak magyar sebesülteket láttak el, hanem bárkit, akinek szüksége volt rá. Sok esetben több sérültet láttak el, mint amit a befogadó kapacitás megengedett. A sebesültek ellátása, különböző műtétek sokszor „spártai” körülmények között zajlott. Általában a vonat egy 4000 kilométeres útvonalon haladt, érintette a mai Ukrajna, Fehéroroszország és Lengyelország területeit. Érdekes tény, hogy minden vonat rendelkezett egy református lelkésszel és egy katolikus pappal.

Útjai során a főhadnagy nagy mennyiségű fényképet készített a kórházvonat és a vonat által érintett városok életének mindennapjairól. Reményi képei adták az előadás alapját, amelyek között megrázó jeleneteket ábrázoló darabok is előkerültek. A fotós tiszt 1945-ben tért haza. A rákosi korszakban nyugatosnak számított, és a Szociáldemokrata Párt tagja volt. Egész életében szenvedélyes fotósként tevékenykedett.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a fotográfiák mindennemű propaganda cél nélkül készültek. Reményi archívuma 3-4 éve érhető el a nagyközönség számára. Az előadó, Mezei Bálint volt a Doni fotós című album szerkesztője, melynek összeállításában segítségére volt Reményi József legidősebb leánya, Reményi Mária, aki megtisztelte jelenlétével a Kutatók Éjszakáját. Az albumban fellelhető képek túlnyomó többsége 1943-44-ben a Szovjetunió tengelyhatalmak által megszállt területein készült. Sok képről nem tudjuk megállapítani, hogy pontosan mikor keletkeztek. Szerencsére az anyag negatívban marad fent, így könnyen lehetett jó minőségben digitalizálni őket.                                                    

                                                      Szücs Zsanett  ruszisztika MA hallgató

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A tudomány hangja Irkutszkból
2018-11-14
2018. november 22-én és 23-án az Irkutszki Állami Egyetem és az Orosz Tudományos Akadémia Irkutszki Tagozatának történésze, Dmitrij Kozlov tart két izgalmas előadást a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>
Kin-dza-dza!
2018-11-13
Aki érti a címet, annak nem kell reklámozni, aki nem érti, annak pedig jó szívvel ajánljuk a figyelmébe a peresztrojka küszöbén készült "Kin-dza-dza" című szórakoztató szatírát, ami a szovjet társadalom karikatúráját rajzolja meg érdeklődő földönkívüliek szemszögéből. Műsoron lesz 2018. november 21-én 18 órától a ruszisztikai filmklubban.
Tovább >>>
Beszélgetések Oroszországról
2018-11-12
Barátok, kollégák és tanítványok vettek részt Szvák Gyula professzor legújabb könyvének bemutatóján 2018. november 7-én, az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában.
Tovább >>>
A XII. éves közgyűlésnek Tver adott otthont
2018-11-07
A Russkiy Mir Alapítvány tizenkettedik éves közgyűlésére az ősi Tverben került sor. Már több mint 250 orosz központ és kabinet működik szerte a világban, lehetőséget teremtve az orosz nyelv tanulására, gyakorlására, az orosz kultúrával való találkozásra.
Tovább >>>
Filmtörténeti kuriózumok Geréb Annával
2018-10-27
A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság, valamint a Ruszisztikai Központ közös szervezésében 2018. október 25-én az oroszországi filmtörténet igazi különlegességeit mutatta be a rá jellemző lelkesedéssel és humorral Geréb Anna filmesztéta.
Tovább >>>