Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Alekszandr Szolzsenyicinre emlékezve
2018-10-17
A Nobel-díjas író, Alekszandr Szolzsenyicin idén decemberben töltené be 100. életévét. Ebből az alkalomból október 11-én a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság megemlékezést rendezett a Nemzetek Házában.

A beszélgetésen Soproni András, Szolzsenyicin műveinek magyar fordítója, valamint Nanovfszky György rendkívüli és meghatalmazott moszkvai nagykövet, Szolzsenyicin személyes ismerőse vett részt.

Soproni András a „GULAG szigetvilág” című mű keletkezési körülményeiről, tamizdat kiadásairól és a regény magyar nyelvű kiadványairól is beszélt. Felszólalásának szakmailag legérdekesebb része a műfordítás nehézségeiről szólt: a lágernyelv magyarításáról, a mű stilisztikai sokrétűségéről, valamint az orosz – helyenként szintén lágernyelvi – szólásmondások nyelvi átültetéséről.

Nanovfszky György moszkvai nagyköveti éveiről mesélt, amikor kapcsolatokat épített a magyar és orosz nép között, s missziója részeként aktívan kereste a frissen hazatelepült Szolzsenyicin társaságát. Elmesélte, hogy milyen módon sikerült megközelíteni az egyébként zárkózott ember hírében álló írót, s miként vendégelte meg őt és több ország moszkvai nagykövetét a magyar követségen.

A beszélgetés megmozgatta a hallgatóságot, hiszen sokan vannak, akiket a GULAG tematikája személyesen is érint, s így a mai napig hálásak a munkatáborok krónikásának.

                                                                                 Mészáros Zsófia

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A tudomány hangja Irkutszkból
2018-11-14
2018. november 22-én és 23-án az Irkutszki Állami Egyetem és az Orosz Tudományos Akadémia Irkutszki Tagozatának történésze, Dmitrij Kozlov tart két izgalmas előadást a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>
Kin-dza-dza!
2018-11-13
Aki érti a címet, annak nem kell reklámozni, aki nem érti, annak pedig jó szívvel ajánljuk a figyelmébe a peresztrojka küszöbén készült "Kin-dza-dza" című szórakoztató szatírát, ami a szovjet társadalom karikatúráját rajzolja meg érdeklődő földönkívüliek szemszögéből. Műsoron lesz 2018. november 21-én 18 órától a ruszisztikai filmklubban.
Tovább >>>
Beszélgetések Oroszországról
2018-11-12
Barátok, kollégák és tanítványok vettek részt Szvák Gyula professzor legújabb könyvének bemutatóján 2018. november 7-én, az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában.
Tovább >>>
A XII. éves közgyűlésnek Tver adott otthont
2018-11-07
A Russkiy Mir Alapítvány tizenkettedik éves közgyűlésére az ősi Tverben került sor. Már több mint 250 orosz központ és kabinet működik szerte a világban, lehetőséget teremtve az orosz nyelv tanulására, gyakorlására, az orosz kultúrával való találkozásra.
Tovább >>>
Filmtörténeti kuriózumok Geréb Annával
2018-10-27
A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság, valamint a Ruszisztikai Központ közös szervezésében 2018. október 25-én az oroszországi filmtörténet igazi különlegességeit mutatta be a rá jellemző lelkesedéssel és humorral Geréb Anna filmesztéta.
Tovább >>>