Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A Szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói felpezsdítették az életet a Ruszisztikán
2018-11-21
2018. november 21-én a Ruszisztikai Központot szó szerint megtöltötte a Szekszárdi Garay János Gimnázium orosz tagozatos tanulóinak csoportja, Nagy László tanár úr szervezésében és vezetésével. A látogatás célja a diákok orosz nyelv és kultúra iránti érdeklődésének fenntartása és esetleges továbbtanulási perspektívák megcsillantása volt.

A Trefort-kerttel való megismerkedés után a diákok megkóstolták a kvászt és kipróbálták, milyen dolog egy szűk folyosón lökdösődni. A Ruszisztikai Központ működésével való barátkozás után négy csoportra váltak szét és megkezdték a versenyfutást az idővel: négyszer 30 perc alatt ki kellett szabadulniuk a ruszisztikás szabaduló szobából, ki kellett nyomozniuk, merre járt Alisza, meg kellett fejteniük egy kvízt 16, jubiláló orosz személyiséggel kapcsolatban és színes tablót kellett készíteniük retró orosz képeslapok felhasználásával az élet nagy körforgásáról.

A szervezők (Igari Léna, Mészáros Zsófia, Szabó Viktor, Szaniszló Orsolya és e sorok szerzője) legalább annyira jól érezték magukat, mint a diákok és kísérőtanáraik. Ugyanis nem csak a feladatok elvégzése, hanem a feladatokat végzők szemlélése is sok örömet és vidámságot okozott. Nagy László tanár urat minden dicséret megilleti, mert valamennyi diákja fantasztikus partnernek bizonyult a művelődéstörténeti és nyelvi játékokhoz, ami hosszú és kiemelkedő minőségű pedagógiai munkáról tanúskodik. És ezt nem csak az alapján lehet lemérni, hogy a Szekszárdi Garay János Gimnázium orosz nyelvet választó tanulói szinte valamennyien eljutnak B2-es nyelvi szintre az érettségiig, hanem azon is, ahogyan egy ilyen rendhagyó nap programjain részt vesznek.

Természetesen készült egy csoportkép a Ruszisztikai Központ nyírfájánál a bölcsészkar udvarán és sok kiscsoportos fotó a matrjoska paravánnál a Ruszisztikai Kabinetben. Konfétka, bublik és vajaskenyér segítette a fizikai teljesítőképesség fenntartását. De a leghatékonyabb akkumulátornak mégiscsak a motiváltság, jókedv és elkötelezettség bizonyult.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

No, megállj csak - egy kis ó-újév köszöntésre
2019-01-17
2019 első színes rendezvénye a Ruszisztikai Központban az orosz ó-újév köszöntése volt, ahol egy jelentős születésnapot is ünnepeltünk: 50 éve került bemutatásra a No, megállj csak! című rajzfilm első, kísérleti része.
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 január
2019-01-16
2019 első, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. január 26-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
50 éves az orosz Tom és Jerry
2019-01-08
Már 50 éves a No, megállj csak! című szovjet akció-rajzfilm sorozat. Gyertek, nézzünk meg együtt néhány epizódot január 14-én 17 órától!
Tovább >>>
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában
2018-12-20

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

Tovább >>>
Közművelődési expedíció helyszíne Budapest és a Ruszisztikai Központ
2018-12-17
Az "Oroszország – a lehetőségek hazája" című kelet-közép-európai pályázat 6 magyar győztese,  a szentpétervári Herzen Egyetem önkéntes központjának vezetői és két hallgatója, valamint a Pszkovi Egyetem négy diákja Budapestre érkezett, hogy négy, Szentpéterváron együtt eltöltött nap után itt folytassák expedíciójukat.
Tovább >>>