Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Közművelődési expedíció helyszíne Budapest és a Ruszisztikai Központ
2018-12-17
Az "Oroszország – a lehetőségek hazája" című kelet-közép-európai pályázat 6 magyar győztese,  a szentpétervári Herzen Egyetem önkéntes központjának vezetői és két hallgatója, valamint a Pszkovi Egyetem négy diákja Budapestre érkezett, hogy négy, Szentpéterváron együtt eltöltött nap után itt folytassák expedíciójukat.

"Az orosz nyelv elkötelezett hívei"-nek csapata a Ruszisztikai Központban kezdte meg hivatalos budapesti programját.  A vendégeknek sokáig tartott a Fortocska Galérián keresztül vezető út, mert belefeledkeztek a 2018-ban jubiláló orosz személyiségeket bemutató tarka kiállítás bogarászásába. Azután leragadtak a Ruszisztikai Kabinet bejárata melletti faliújságnál is, ahol az elmúlt félév extra programjainak színes plakátjaiból készült patchwork-öt silabizálták. Végül beléptek a kabinetbe és örömmel látták, hogy itt nem kell különösebben bizonygatni, miért érdemes ma oroszul tanulni, mert a falakból is sugárzik az orosz történelem és kultúra iránti szeretet. És ezt a benyomást csak megerősítette bennük a központ két munkatársa, Gyimesi Zsuzsanna és Mészáros Zsófia, akik fogadták őket, valamint Igari Léna doktorandusz, aki a budapesti programokat előkészítette.

Az orosz nyelv, kultúra és művelődés népszerűsítését célzó projekt két éve vette kezdetét Szentpéterváron, a Herzen Egyetemen, Valerij Jefremov és Jelena Petrenko egyetemi oktatók irányításával. A projekt lényege, hogy önkénteseket toboroznak és képeznek ki arra, hogy érdekesen, újszerűen, szórakoztatóan hívják fel a figyelmet az orosz nyelv és kultúra sokszínűségére és értékeire. A képzést elvégzők az orosz nyelv önkéntes nagyköveteivé válnak, akik workshopokat, interaktív megmozdulásokat, drámapedagógia foglalkozásokat tartanak – óvodás kortól kezdve az egyetemista korosztállyal bezárólag minden szinten. Első lépésben Szentpétervár oktatási intézményeiben tevékenykedtek (bizony-bizony az orosz anyanyelvű gyerekek közt sem mindig népszerű a nyelvtan és az irodalom), majd rövid időn belül regionálisan jelentkező igényeket is elkezdtek kiszolgálni. 2017-ben Várnáig terjedt a hatósugaruk, 2018 decemberében pedig eljutottak egészen Budapestig.

A Magyarországon novemberben lezajlott pályázat 6 győztese (köztük négy ruszisztika mesterszakos hallgató) 4 napot töltött Szentpéterváron, ahol megismerkedtek az önkéntes egyesület különböző tevékenységi területeivel, bemutatták saját prezentációikat és megismerkedtek a fórum többi résztvevőjének munkáival. Ez azonban nem a csúcsa volt a pályázatnak, hanem az ígéretes kezdete egy hosszú távú együttműködésnek.

A projekt kabalafigurája a pelikán, aki a szívét is odaadja, hogy jól sikerüljön minden:)
 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Az orosz kultúra nyári csemegéi
2019-06-25
A korábbi évek nyári sikervetítéseit folytatva idén is sor kerül a kortárs orosz filmművészet négy izgalmas alkotásának bemutatásra a Ruszisztikai Kabinetben, július négy, egymást követő hétfőjén. Július 1-én 18 órakor kezdünk a Nyár című filmmel. A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>
Egyéni és kollektív identitások
2019-06-24
2019. június 21–22-én Szombathelyen sor került a "Hagyomány és megújulás a szláv népek történelmében, kultúrájában" című konferencia sorozat kilencedik, nyár eleji ülésére. Az idei összejövetel vezérfonalát "Egyéni és kollektív identitások" adták. A programsorozatot a Szláv Történeti és Filológiai Társaság szervezi. 
Tovább >>>
Ismét piknikkel ünnepeltük a végzős ruszisztika mesterszakosokat
2019-06-18

2019. június 17-én délelőtt államvizsgáztak a nyolcadik ruszisztika mesterszakos évfolyam első fecskéi, és ugyanaznap került megrendezésre a hatodik ruszisztikai piknik, végzőseink és államvizsgázóink tiszteletére.

Tovább >>>
„Fantasztikum az orosz filmművészetben” – évadzáró vetítés
2019-06-13

2019. június 12-én lezárult a Ruszisztikai Filmklub 2018-19-es, 8 filmet felölelő évada az Aljona Zvancova által rendezett Égi bíróság című sorozatból készült egész estés film vetítésével.

Tovább >>>
Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján
2019-06-08

Június 6-án ismét elérkezett az orosz nyelv napja. A tavalyi gerilla-akciónk sikerén felbuzdulva idén is azzal emlékeztünk meg Alekszandr Puskin születésnapjáról, hogy a barátainkkal és kollégáinkkal együtt orosz verseket vittünk ki az utcára, hogy mindenki láthassa és olvashassa őket.

Tovább >>>