Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában
2018-12-20

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

„A rövidfilm napja” oroszországi és Oroszország határain is túlterjedő, ötödik éve folyó programsorozat főszervezői (az Oroszországi Kinematográfusok Szövetsége és annak Ifjúsági Központja, a Roszkultcentr, a Nemzeti Alapítvány a Jogtulajdonosok Támogatására, valamint a CANON) első alkalommal keresték meg a Ruszisztikai Központot azzal a javaslatukkal, hogy biztosítsunk teret az általuk összegyűjtött rövidfilm-almanachok levetítésére. Az ajánlat visszautasíthatatlannak bizonyult, s az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért társszervezésével két tematikus blokk vetítését hirdettük meg.

Az első blokk a Fesztiválsikerek. „Egy mindenki ellen” címet viselte, és négy rövidfilmet vonultatott fel.Az alkotásoknak több közös nevezője is volt: a hit kérdésének kritikus vizsgálata, a már-már abszurdba hajló megközelítés, a fantasztikum megjelenítése, valamint az egyén szembenállása a társadalommal vagy egy magasabb rendű erővel. A ciklus cementje a humor volt. Egy-egy film végén spontán taps is felcsattant.

A második blokk, a Családi program. „Apák és fiúk” alkotásai tulajdonképpen mind a szülő-gyermek viszony dinamikáját vizsgálták. Az összeállítás színvonala kevésbé volt egyenletes, mint az első rövidfilm-válogatásé, mégis mindenki találhatott egy-egy elgondolkodtató momentumot a családon belüli konfliktusokról és a harmónia felé törekvésről. Karácsony előtt jól esett belefeledkezni azokba az alkotásokba, amelyek a generációs konfliktusok megoldódását ábrázolták.

A program igazi „közönségsiker” volt. A rövidfilm műfajilag rendkívül alkalmas arra, hogy egy-egy meghatározott problematikára fókuszálva, feszes tempójával 20-30 percre teljesen lebilincselje a hallgatóságot. Nálunk is ez történt: a közönség szinte együtt lélegzetta filmek ritmusára. A szünetekben pedig sütemények, pattogatott kukorica és tea mellett összeverődött társaságok beszélgettek el a filmekről és az előttünk álló újabb évről.

                                                                                                                                Mészáros Zsófia
  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Sztrugackij fivérek időt álló sci-fiket írtak
2019-03-18

A Ruszisztikai Filmklub márciusi vetítése ismét telt ház előtt zajlott. Úgy látszik, a sci-fikre nem lehet ráunni. A „Solaris” után a „Hotel a Halott Alpinistához”-ról is elmondhatjuk, hogy nem vesztett vonzerejéből sem a könyv lapjain, sem a filmvásznon.

Tovább >>>
Éljen a Nemzetközi Nőnap!
2019-03-07
Kacsintva egyet az orosz szokások irányába is, szeretettel köszöntünk minden kedves nőt - kicsit és nagyot, ismeretlent és ismerőst - március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon!
Tovább >>>
Hotel a Halott Alpinistához
2019-03-06
2019. március 13-án 18 órakor egy 1979-es szovjet sci-fi vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. A "Hotel a Halott Alpinistához" izgalmas és egy kicsit borzongató krimi. Senkit ne riasszon el, hogy 13-án vetítjük! Várjuk régi és új nézőinket!
Tovább >>>
Címlapon a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár
2019-03-04
A Bécsben megjelenő Rosszijszkij Kurjer márciusi számának címlapsztorija a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tizedik születésnapja előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.

Tovább >>>