Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában
2018-12-20

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

„A rövidfilm napja” oroszországi és Oroszország határain is túlterjedő, ötödik éve folyó programsorozat főszervezői (az Oroszországi Kinematográfusok Szövetsége és annak Ifjúsági Központja, a Roszkultcentr, a Nemzeti Alapítvány a Jogtulajdonosok Támogatására, valamint a CANON) első alkalommal keresték meg a Ruszisztikai Központot azzal a javaslatukkal, hogy biztosítsunk teret az általuk összegyűjtött rövidfilm-almanachok levetítésére. Az ajánlat visszautasíthatatlannak bizonyult, s az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért társszervezésével két tematikus blokk vetítését hirdettük meg.

Az első blokk a Fesztiválsikerek. „Egy mindenki ellen” címet viselte, és négy rövidfilmet vonultatott fel.Az alkotásoknak több közös nevezője is volt: a hit kérdésének kritikus vizsgálata, a már-már abszurdba hajló megközelítés, a fantasztikum megjelenítése, valamint az egyén szembenállása a társadalommal vagy egy magasabb rendű erővel. A ciklus cementje a humor volt. Egy-egy film végén spontán taps is felcsattant.

A második blokk, a Családi program. „Apák és fiúk” alkotásai tulajdonképpen mind a szülő-gyermek viszony dinamikáját vizsgálták. Az összeállítás színvonala kevésbé volt egyenletes, mint az első rövidfilm-válogatásé, mégis mindenki találhatott egy-egy elgondolkodtató momentumot a családon belüli konfliktusokról és a harmónia felé törekvésről. Karácsony előtt jól esett belefeledkezni azokba az alkotásokba, amelyek a generációs konfliktusok megoldódását ábrázolták.

A program igazi „közönségsiker” volt. A rövidfilm műfajilag rendkívül alkalmas arra, hogy egy-egy meghatározott problematikára fókuszálva, feszes tempójával 20-30 percre teljesen lebilincselje a hallgatóságot. Nálunk is ez történt: a közönség szinte együtt lélegzetta filmek ritmusára. A szünetekben pedig sütemények, pattogatott kukorica és tea mellett összeverődött társaságok beszélgettek el a filmekről és az előttünk álló újabb évről.

                                                                                                                                Mészáros Zsófia
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Az orosz kultúra nyári csemegéi
2019-06-25
A korábbi évek nyári sikervetítéseit folytatva idén is sor kerül a kortárs orosz filmművészet négy izgalmas alkotásának bemutatásra a Ruszisztikai Kabinetben, július négy, egymást követő hétfőjén. Július 1-én 18 órakor kezdünk a Nyár című filmmel. A belépés ingyenes. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>
Egyéni és kollektív identitások
2019-06-24
2019. június 21–22-én Szombathelyen sor került a "Hagyomány és megújulás a szláv népek történelmében, kultúrájában" című konferencia sorozat kilencedik, nyár eleji ülésére. Az idei összejövetel vezérfonalát "Egyéni és kollektív identitások" adták. A programsorozatot a Szláv Történeti és Filológiai Társaság szervezi. 
Tovább >>>
Ismét piknikkel ünnepeltük a végzős ruszisztika mesterszakosokat
2019-06-18

2019. június 17-én délelőtt államvizsgáztak a nyolcadik ruszisztika mesterszakos évfolyam első fecskéi, és ugyanaznap került megrendezésre a hatodik ruszisztikai piknik, végzőseink és államvizsgázóink tiszteletére.

Tovább >>>
„Fantasztikum az orosz filmművészetben” – évadzáró vetítés
2019-06-13

2019. június 12-én lezárult a Ruszisztikai Filmklub 2018-19-es, 8 filmet felölelő évada az Aljona Zvancova által rendezett Égi bíróság című sorozatból készült egész estés film vetítésével.

Tovább >>>
Posztolj egy orosz verset! Akció az orosz nyelv napján
2019-06-08

Június 6-án ismét elérkezett az orosz nyelv napja. A tavalyi gerilla-akciónk sikerén felbuzdulva idén is azzal emlékeztünk meg Alekszandr Puskin születésnapjáról, hogy a barátainkkal és kollégáinkkal együtt orosz verseket vittünk ki az utcára, hogy mindenki láthassa és olvashassa őket.

Tovább >>>