Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
No, megállj csak - egy kis ó-újév köszöntésre
2019-01-17
2019 első színes rendezvénye a Ruszisztikai Központban az orosz ó-újév köszöntése volt, ahol egy jelentős születésnapot is ünnepeltünk: 50 éve került bemutatásra a No, megállj csak! című rajzfilm első, kísérleti része.

1969-ben elérkezett az idő, hogy a Disney-rajzfilmek humorát, sodrását és báját túlszárnyalják a szovjetek az állami tévétársaság megrendelésére – mindezt úgy, hogy közben ne sérüljön az ideális szovjet értékrend és ne nevelődjenek félre a szovjet kispajtások. Az alapkoncepció és az első grafikai megvalósítás Gennagyij Szokolszkij nevéhez fűződik, azonban a kultikussá vált nyuszi- és farkasfigurát Vjacseszlav Kotyonocskin rendező teremtette meg.
A rajzfilmsorozat minden várakozást felülmúló sikereket ért el. 1986-ig évente bemutatásra került egy-egy újabb rész, a korábbi epizódokat pedig folyamatosan láthatta a tévében a rajongótábor. 1986 után is készültek újabb epizódok, de már más hangulatban, hiszen a digitális technika ezt a produkciót is beszippantotta. Persze az igazán elkötelezett hívek szerint a régi, kézműves részek az igaziak.

A képsorok a mai nézőt is megszólítják, lekötik, szórakoztatják, sőt a szovjet mindennapok kutatóinak is izgalmasak lehetnek, hiszen az 1970-es–80-as évek hétköznapi reáliái sorban megjelennek a vásznon. Ez volt annak idején a nagy siker egyik kulcsa, a felcsendülő népszerű melódiák mellett - állítják a szakértők.

Magyar vonatkozása is van a rajzfilmnek, mégpedig zenei. Minden részben felhangzik Deák Tamás zeneszerző "Vízisí" című szerzeménye, miközben a címsorokat és a stáblistát lehet olvasni.


 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Júliusi színház – Karamazov fivérek
2019-07-26

A Spirit Színház nyáron sem zárja be kapuit –micsoda szerencse! Ráadásul a nyári kánikulában olyan súlyos darabokkal is bátran megkínálja nézőit, mint a Dosztojevszkij-regényből készült Karamazov fivérek. Milyen jól teszi!

Tovább >>>
Draw Your Life kihívás a Ruszisztikán
2019-07-25

Idén tizedik alkalommal fog részt venni az ELTE BTK négy hallgatója a Várnai Csernоrizec Hrabar Magánegyetem szervezésében megrendezésre kerülő intenzív nyári orosz oktatásmódszertani mesterkurzuson augusztus 18–24 között.

Tovább >>>
A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>