Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
No, megállj csak - egy kis ó-újév köszöntésre
2019-01-17
2019 első színes rendezvénye a Ruszisztikai Központban az orosz ó-újév köszöntése volt, ahol egy jelentős születésnapot is ünnepeltünk: 50 éve került bemutatásra a No, megállj csak! című rajzfilm első, kísérleti része.

1969-ben elérkezett az idő, hogy a Disney-rajzfilmek humorát, sodrását és báját túlszárnyalják a szovjetek az állami tévétársaság megrendelésére – mindezt úgy, hogy közben ne sérüljön az ideális szovjet értékrend és ne nevelődjenek félre a szovjet kispajtások. Az alapkoncepció és az első grafikai megvalósítás Gennagyij Szokolszkij nevéhez fűződik, azonban a kultikussá vált nyuszi- és farkasfigurát Vjacseszlav Kotyonocskin rendező teremtette meg.
A rajzfilmsorozat minden várakozást felülmúló sikereket ért el. 1986-ig évente bemutatásra került egy-egy újabb rész, a korábbi epizódokat pedig folyamatosan láthatta a tévében a rajongótábor. 1986 után is készültek újabb epizódok, de már más hangulatban, hiszen a digitális technika ezt a produkciót is beszippantotta. Persze az igazán elkötelezett hívek szerint a régi, kézműves részek az igaziak.

A képsorok a mai nézőt is megszólítják, lekötik, szórakoztatják, sőt a szovjet mindennapok kutatóinak is izgalmasak lehetnek, hiszen az 1970-es–80-as évek hétköznapi reáliái sorban megjelennek a vásznon. Ez volt annak idején a nagy siker egyik kulcsa, a felcsendülő népszerű melódiák mellett - állítják a szakértők.

Magyar vonatkozása is van a rajzfilmnek, mégpedig zenei. Minden részben felhangzik Deák Tamás zeneszerző "Vízisí" című szerzeménye, miközben a címsorokat és a stáblistát lehet olvasni.


 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Nyílt nap a Ruszisztika mesterszakon
2019-02-09
2019. február 7-én 14 órakor került sor a Ruszisztika mesterszak hagyományos nyílt napjára, melynek célja, hogy az alapszakos hallgatók bepillantás nyerjenek a képzés struktúrájába és mindennapjaiba.
Tovább >>>
Műfordító legenda a Ruszisztikai Központban
2019-02-08
2019. február 6-án Galgóczy Árpád, Puskin-emlékéremmel kitüntetett József Attila-díjas író és legendás műfordító járt a Ruszisztikai Központban a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és a Központ közös szervezésében.
Tovább >>>
„A gyöngy azé, aki megműveli!” A Pesti Színház Bíborsziget című előadása
2019-02-07
2019. februári 5-én elérkezett a Színház Évéhez kapcsolódó rendezvénysorozatunk második estéje: oktatók, kollégák és hallgatók együtt látogatták meg a Pesti Színházat, hogy megtekintsék Mihail Bulgakov Bíborsziget című darabjának bizonyos mértékig átírt változatát.
Tovább >>>
Rövid számvetés, 2018, Ruszisztikai Központ
2019-02-05
Az ELTE BTK 2018-as kiválósági beszámolójának fontos részét képezte a Ruszisztikai Központ tevékenységéről szóló rövid összefoglaló. Kicsi a bors, de erős!
Tovább >>>
Fantasztikum az orosz filmművészetben 2.
2019-02-04
2019-ben is folytatódik a ruszisztikás filmklub, no meg a tematika is. A sci-fi műfajában annyi remekmű született a Szovjetunióban és Oroszországban, hogy nem lehet abbahagyni a filmcsemegézést. Egy nagyágyúval indítunk: Andrej Tarkovszkij Solaris-ával, február 13-án szerdán 18 órakor.
Tovább >>>