Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Vidám dalok Tatyjána napján
2019-01-25
A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság 2019. január 24-én „Szilaj húrokon” címmel derűvel teli Viszockij-emlékestet rendezett, melyet meglepetésként Tatyjána-napi vetélkedővel fűszerezett.

Vlagyimir Viszockij tavaly töltötte volna be 80. évét. Így aztán 2018 Viszockij-emlékévvé avanzsált Oroszországban, de még Magyarországon is. Viczai Péter Viszockij-kutató idézte fel az év legjelentősebb eseményeit. Beszélt a hazánkban megjelent, Viszockij művészetéhez kapcsolódó kötetekről, köztük saját, Gennagyij Nord, avagy az „ismeretlen Viszockij” – Versek, dalok, anekdoták című művéről, melynek hazai bemutatói alkották a magyarországi emlékév gerincét. Egy különc orosz üzletember projektjéről is mesélt, aki az eldugott Gorohovec-faluból igazi Viszockij-landet varázsolt, amely 2018-ban egy a bárd mellszobrát körülvevő, zenélő, színes, Viszockij-dalokra táncoló szökőkúttal egészült ki.

Ezután az elméleti kérdésekről áttértünk a gyakorlatra. Sipos Mihály előadóművész „Vidám Viszockij – szilaj húrokon”címmel tartott nekünk koncertet a bárd dalaiból orosz és magyar nyelven (utóbbi esetben Sipos Mihály saját fordításában). Sipos rengeteg humorral és érzékenységgel közelítette meg az olyan klasszikusokat, mint a Mentsétek meg lelkeinket, A zsiráf, vagy a Rendőri protokoll. Utóbbi előadásához a filmesztéta Geréb Anna statisztált viharos sikerrel.

Végül, mivel az emlékest éppen Tatyjána napjának előestéjére volt meghirdetve, a Magyar-Orosz Baráti Társaság és a Ruszisztikai Központ jelenlévő munkatársai és hallgatói együtt emlékeztek meg a ma már az oroszországi egyetemisták napjaként aposztrofált ünnepnapról. Thuróczy Lászlóné Marina mesélt nekünk az ünnep és a hozzá kapcsolódó szokások eredetéről, majd kvíz segítségével tesztelhettük is frissen szerzett ismereteinket.

A remek program, a remek dalok és a remek előadás garanciát jelentettek a hallgatóság határtalan jókedvére.  

<<< Vissza a hírekhez


  

A BASEES 2019-es cambridge-i konferenciáján a Ruszisztikai Központ egy teljes panellal képviseltette magát
2019-04-17

2019. április 12–14-én került sor a brit szlavisták társaságának idei éves nemzetközi konferenciájára, hagyományosan Cambridge-ben. Az ELTE Ruszisztikai Központjának kutatói és a ruszisztikai doktori program két doktorandusza által összeállított szekció a személyes és a nyilvános identitások szövevényét vizsgálta különböző történelmi kontextusokban, különböző forrástípusok tükrében.

Tovább >>>
Nagy helyesírási verseny orosz nyelvből
2019-04-15
2019. április 13-án szombaton lezajlott az egész világon ugyanabban az időpontban megrendezésre kerülő orosz helyesírási verseny. Idén 16. alkalommal rendezte meg az akciót az Orosz Föderáció, mintegy 150 helyszínen, a világ 81 országában.
Tovább >>>
A halott ember levelei
2019-04-11
2019. április 17-én 18 órától "A halott ember levelei" című film vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. Igazi filmcsemegével lesz dolgunk. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>
A magyar-orosz űrkutatási együttműködésről az Űrhajózás Világnapján
2019-04-10

2019. április 6-án délelőtt 10-kor a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és az ELTE Ruszisztikai Központja közösen emlékezett meg az Űrhajózás Világnapjáról. Stílszerűen a magyar-orosz űrkutatási együttműködésről hallhatunk két előadást is, méghozzá igazi űrkutatóktól.

Tovább >>>
Orosztanulást segítő telefonos applikációk turnéja a Visegrádi Országokban
2019-04-09
2019 április első hetében a moszkvai székhelyű „Prodvizsenyije” non-profit alapítvány végiglátogatta Kelet-Közép-Európa négy országát és 12 helyen tartott oktatásmódszertani szemináriumokat, ahol bemutatták saját fejlesztésű, orosztanulást segítő telefonos applikációikat.
Tovább >>>