Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Vidám dalok Tatyjána napján
2019-01-25
A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság 2019. január 24-én „Szilaj húrokon” címmel derűvel teli Viszockij-emlékestet rendezett, melyet meglepetésként Tatyjána-napi vetélkedővel fűszerezett.

Vlagyimir Viszockij tavaly töltötte volna be 80. évét. Így aztán 2018 Viszockij-emlékévvé avanzsált Oroszországban, de még Magyarországon is. Viczai Péter Viszockij-kutató idézte fel az év legjelentősebb eseményeit. Beszélt a hazánkban megjelent, Viszockij művészetéhez kapcsolódó kötetekről, köztük saját, Gennagyij Nord, avagy az „ismeretlen Viszockij” – Versek, dalok, anekdoták című művéről, melynek hazai bemutatói alkották a magyarországi emlékév gerincét. Egy különc orosz üzletember projektjéről is mesélt, aki az eldugott Gorohovec-faluból igazi Viszockij-landet varázsolt, amely 2018-ban egy a bárd mellszobrát körülvevő, zenélő, színes, Viszockij-dalokra táncoló szökőkúttal egészült ki.

Ezután az elméleti kérdésekről áttértünk a gyakorlatra. Sipos Mihály előadóművész „Vidám Viszockij – szilaj húrokon”címmel tartott nekünk koncertet a bárd dalaiból orosz és magyar nyelven (utóbbi esetben Sipos Mihály saját fordításában). Sipos rengeteg humorral és érzékenységgel közelítette meg az olyan klasszikusokat, mint a Mentsétek meg lelkeinket, A zsiráf, vagy a Rendőri protokoll. Utóbbi előadásához a filmesztéta Geréb Anna statisztált viharos sikerrel.

Végül, mivel az emlékest éppen Tatyjána napjának előestéjére volt meghirdetve, a Magyar-Orosz Baráti Társaság és a Ruszisztikai Központ jelenlévő munkatársai és hallgatói együtt emlékeztek meg a ma már az oroszországi egyetemisták napjaként aposztrofált ünnepnapról. Thuróczy Lászlóné Marina mesélt nekünk az ünnep és a hozzá kapcsolódó szokások eredetéről, majd kvíz segítségével tesztelhettük is frissen szerzett ismereteinket.

A remek program, a remek dalok és a remek előadás garanciát jelentettek a hallgatóság határtalan jókedvére.  

<<< Vissza a hírekhez


  

Júliusi színház – Karamazov fivérek
2019-07-26

A Spirit Színház nyáron sem zárja be kapuit –micsoda szerencse! Ráadásul a nyári kánikulában olyan súlyos darabokkal is bátran megkínálja nézőit, mint a Dosztojevszkij-regényből készült Karamazov fivérek. Milyen jól teszi!

Tovább >>>
Draw Your Life kihívás a Ruszisztikán
2019-07-25

Idén tizedik alkalommal fog részt venni az ELTE BTK négy hallgatója a Várnai Csernоrizec Hrabar Magánegyetem szervezésében megrendezésre kerülő intenzív nyári orosz oktatásmódszertani mesterkurzuson augusztus 18–24 között.

Tovább >>>
A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>