Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Tamara Blum, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem professzora Budapesten
2019-02-18
2019. február 15-én 14.00–18.00 óra között Tamara Blum professzor, a bécsi BFI Gazdasági Egyetem orosz nyelvi lektorátusának vezetője mesterkurzust tartott az ELTE BTK Ruszisztikai Központjában, orosztanárok részére.

A programot a Magyarországi Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Egyesülete (VAPRJAL) szervezte meg a Ruszisztikai Központ közreműködésével.
Tamara Blum több mint 40 éve tanít orosz nyelvet nem orosz anyanyelvűeknek. Szakmai pályáját Vlagyimirben kezdte, ahol élete első csoportját részképzésen lévő orosz szakos magyar hallgatók alkották. A mai napig élnek benne azok a csodálatos élmények, amelyek ehhez az első tapasztalatához fűződnek, és azóta is különös szeretettel viseltetik a magyar diákok iránt.

A mostani mesterkurzuson Tamara Blum bemutatta „Puty k uszpehu” című, két részes tankönyvcsaládját, amely kifejezetten olyan oktatási helyzetre lett kifejlesztve, amikor nem szláv anyanyelvű hallgatók nem anyanyelvi közegben tanulnak oroszul, heti egyszer vagy kétszer másfél órában. Vagyis a Magyarországon egyetemi közegben oroszul tanulók is kifejezetten célcsoportjai a kiadványnak. Tamara Blum a kéziratokat mintegy tíz éven át fejlesztgette és tesztelte kollégáival Bécsben. Sok finomítás után, a Magyarországon is legendás nyelvész-nyelvtanár Szerafima Havronyina javaslatára döntött úgy, hogy mindenki számára hozzáférhető nyelvkönyvvé fejleszti az anyagot.

A budapesti mesterkurzus résztvevői nem csak általános javaslatokat kaptak a tankönyv használatához, hanem közösen a szerzővel kibontották a 7. lecke anyagának metodikai lehetőségeit.

Tamara Blum professzor karizmatikus, magával ragadó személyiség, aki valószínűleg bármilyen tankönyvből jól tanítana. Mégis szükség van jó tankönyvekre – mondja a professzor asszony – hiszen segítenek abban, hogy jobban menjen a tantermi munka. A „Puty k uszpehu” kitűnő példa erre.


  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Sztrugackij fivérek időt álló sci-fiket írtak
2019-03-18

A Ruszisztikai Filmklub márciusi vetítése ismét telt ház előtt zajlott. Úgy látszik, a sci-fikre nem lehet ráunni. A „Solaris” után a „Hotel a Halott Alpinistához”-ról is elmondhatjuk, hogy nem vesztett vonzerejéből sem a könyv lapjain, sem a filmvásznon.

Tovább >>>
Éljen a Nemzetközi Nőnap!
2019-03-07
Kacsintva egyet az orosz szokások irányába is, szeretettel köszöntünk minden kedves nőt - kicsit és nagyot, ismeretlent és ismerőst - március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon!
Tovább >>>
Hotel a Halott Alpinistához
2019-03-06
2019. március 13-án 18 órakor egy 1979-es szovjet sci-fi vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. A "Hotel a Halott Alpinistához" izgalmas és egy kicsit borzongató krimi. Senkit ne riasszon el, hogy 13-án vetítjük! Várjuk régi és új nézőinket!
Tovább >>>
Címlapon a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár
2019-03-04
A Bécsben megjelenő Rosszijszkij Kurjer márciusi számának címlapsztorija a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tizedik születésnapja előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.

Tovább >>>