Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Solaris, Tarkovszkij, filmklub
2019-02-14
2019. február 13-án egy elementáris erejű és súlyos létkérdéseket érintő alkotás vetítésével indult a Ruszisztikás Filmklub: Andrej Tarkovszkij 1972-ben bemutatott Solaris című filmjét néztük meg telt házzal.


A filmet Farkas Ádám doktorandusz választotta be a programba, így ő vezette fel a vetítést, sok érdekes adalékkal segítve a ráhangolódást. Erre szükség volt, mert a film ritmusa nagyon eltér attól, amihez a mai közönség hozzá van szokva. Az egyik fiatal néző ezt így fogalmazta meg frappánsan: „Az első hetven percben lementem alfába. Aztán ráéreztem a film ízére, és nagyon, nagyon tetszett. Még egyszer meg fogom nézni. És a regényt is elolvasom.”

A lassan hömpölygő, vizuálisan nagyon erős alkotás nem hordozza magán a látványos sci-fik jellegzetes formai jegyeit, leszámítva talán azt, hogy (majdnem) az egész történet egy űrállomáson játszódik. Talán éppen emiatt nem tetszett Stanislaw Lemnek, az eredeti regény szerzőjének. Andrej Tarkovszkijt, a rendezőt azonban a Solaris történetében nem a műfaji sajátosságok, hanem az a gondolati mag ragadta meg, hogy vajon lehet-e normális életet élni, ha az ember tele van bűntudattal és lelkiismeret furdalással korábbi tettei és gondolatai miatt. Tehát végső soron a Solaris film változata egy nagyon letisztult szembenézés-történet, sok olyan „üresjárattal”, ahol a nézőnek nincs más dolga, mint gondolkoznia a látottakon. A film nem kínál fel válaszokat vagy feloldozást, hanem egy izgalmas kérdőjellel zárja le önmagát: az utolsó képsorok megkérdőjelezik azt a narratívát, amiben a film egészen addig haladt.

A film hatása hosszan tartó, ha valaki magába engedi, akkor életre szóló élményt jelenthet.


  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>