Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Pörgött a pirogszámláló a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10. születésnapján
2019-02-26
A híres orosz vendégszeretet hagyományait követve, 2019. február 25-én, pontban a kabinet megnyitásának 10. évfordulóján bölcsészkar-szerte elébe mentünk a potenciális vendégeknek, és piroggal és ajándékkártyákkal kedveskedtünk nekik.

Sonkoly Gábor professzor, az ELTE BTK dékánja átvette a Russkiy Mir Alapítvány köszöntőlevelét is:

A legtöbben kíváncsi örömmel, néhányan enyhe gyanakvással fogadták a gerilla-akciót, de végül mindenki jó érzéssel konstatálta, hogy a kabinet 10. születésnapjával jól járnak. A pirog mindenkit levett a lábáról. Több mint 100 darab fogyott el a dékániában, a gazdasági hivatalban, a doktori és a tanulmányi osztályon, a Történeti Intézetben és a szomszédos tanszékeken, a könyvtárakban, a jegyzetboltban, a portákon és a folyosókon. Az volt a cél, hogy ne csak mi örüljünk a jubileumi születésnapunknak, hanem mindenki. És ezt a célt sikerült elérni. Persze a leglelkesebb grémium a diákok közül került ki, különösen azért, mert olyan hallgatók is bepillantást nyerhettek a kabinetbe, akik korábban még nem jártak ott.

A Ruszisztikai Központ folyosóján flash mob-szerű teaház állta el minden direkt arra járó és véletlenül odakeveredő ember útját – ami szerencsére senkinek nem volt ellenére. Bakelit lemezekről szólt Okudzsava, Alla Pugacsova, Zsanna Bicsevszkaja, az Akvárium és más ikonikus orosz és szovjet dallamok. Folyt a társalgás és a tea, fogyott a sütemény és a pirog maradéka. Sok születésnapi köszöntés érkezett a vendégektől, további sikeres évtizedeket kívántak a kabinetnek és reményüket fejezték ki, hogy jövőre is lesz születésnapi buli.    

 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Júliusi színház – Karamazov fivérek
2019-07-26

A Spirit Színház nyáron sem zárja be kapuit –micsoda szerencse! Ráadásul a nyári kánikulában olyan súlyos darabokkal is bátran megkínálja nézőit, mint a Dosztojevszkij-regényből készült Karamazov fivérek. Milyen jól teszi!

Tovább >>>
Draw Your Life kihívás a Ruszisztikán
2019-07-25

Idén tizedik alkalommal fog részt venni az ELTE BTK négy hallgatója a Várnai Csernоrizec Hrabar Magánegyetem szervezésében megrendezésre kerülő intenzív nyári orosz oktatásmódszertani mesterkurzuson augusztus 18–24 között.

Tovább >>>
A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>