Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.


Azt lehetne hinni, hogy Geréb Anna filmesztéta olyan dolgokról beszél, amik a mai kor emberét nem nagyon érdeklik. Rossz minőségű némafilmek fekete-fehérben, hang és speciális effektek nélkül. Csakhogy Geréb Anna úgy beszél a játékfilm oroszországi hőskoráról, hogy mindenki elámul. A némafilmek némaságát észre sem vesszük, hiszen Anna mindent „kihangosít”. A technikai hiányosságokat magyarázatra szoruló rejtvényeknek látjuk. A szakmai ballépések kiszúrását izgalmas felfedezésként éljük meg. Felemelő érzéssel veszünk a kezünkbe homályos, matt fényképeket kartonpapírokon, furcsán sminkelt, mesterkélt pózban megmerevedett színészekről. Az idő pedig röpül, máris eltelt három óra.

Ez történt február 28-án a Szekfű Gyula Könyvtárban, ahol Geréb Anna Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin némafilmsztárok életútját és munkásságát mutatta be a közönségnek. Több izgalmas részletet láttunk 1918 előtt készült játékfilmekből és végignézhettük Vera Holodnaja főszereplésével az 1916-ban készült „Életet az életért” [Zsizny za zsizny] című filmet Jevgenyij Bauer rendezésében.

A programot a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság és Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ szervezte, közösen. Már formálódik a következő némafilmes előadás témája. Úgy látszik, erre nagyon könnyen rá lehet szokni.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Júliusi színház – Karamazov fivérek
2019-07-26

A Spirit Színház nyáron sem zárja be kapuit –micsoda szerencse! Ráadásul a nyári kánikulában olyan súlyos darabokkal is bátran megkínálja nézőit, mint a Dosztojevszkij-regényből készült Karamazov fivérek. Milyen jól teszi!

Tovább >>>
Draw Your Life kihívás a Ruszisztikán
2019-07-25

Idén tizedik alkalommal fog részt venni az ELTE BTK négy hallgatója a Várnai Csernоrizec Hrabar Magánegyetem szervezésében megrendezésre kerülő intenzív nyári orosz oktatásmódszertani mesterkurzuson augusztus 18–24 között.

Tovább >>>
A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>