Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.


Azt lehetne hinni, hogy Geréb Anna filmesztéta olyan dolgokról beszél, amik a mai kor emberét nem nagyon érdeklik. Rossz minőségű némafilmek fekete-fehérben, hang és speciális effektek nélkül. Csakhogy Geréb Anna úgy beszél a játékfilm oroszországi hőskoráról, hogy mindenki elámul. A némafilmek némaságát észre sem vesszük, hiszen Anna mindent „kihangosít”. A technikai hiányosságokat magyarázatra szoruló rejtvényeknek látjuk. A szakmai ballépések kiszúrását izgalmas felfedezésként éljük meg. Felemelő érzéssel veszünk a kezünkbe homályos, matt fényképeket kartonpapírokon, furcsán sminkelt, mesterkélt pózban megmerevedett színészekről. Az idő pedig röpül, máris eltelt három óra.

Ez történt február 28-án a Szekfű Gyula Könyvtárban, ahol Geréb Anna Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin némafilmsztárok életútját és munkásságát mutatta be a közönségnek. Több izgalmas részletet láttunk 1918 előtt készült játékfilmekből és végignézhettük Vera Holodnaja főszereplésével az 1916-ban készült „Életet az életért” [Zsizny za zsizny] című filmet Jevgenyij Bauer rendezésében.

A programot a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság és Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ szervezte, közösen. Már formálódik a következő némafilmes előadás témája. Úgy látszik, erre nagyon könnyen rá lehet szokni.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>