Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A Sztrugackij fivérek időt álló sci-fiket írtak
2019-03-18

A Ruszisztikai Filmklub márciusi vetítése ismét telt ház előtt zajlott. Úgy látszik, a sci-fikre nem lehet ráunni. A „Solaris” után a „Hotel a Halott Alpinistához”-ról is elmondhatjuk, hogy nem vesztett vonzerejéből sem a könyv lapjain, sem a filmvásznon.

Grigorij Kromanov 1979-es filmjének képi világa kortalanul modern, ezért nem gyűlt meg rajta a por az eltelt 40 év alatt. Talán csak a film ritmusa és a színészi játék eszköztára tűnt egy kicsit retronak. Szabó Viktor doktorandusz friss olvasattal vezette fel a vetítést, azaz elolvasta a kisregényt, mielőtt belevetette magát a filmbe. Ez kitűnő húzásnak bizonyult. A film utáni beszélgetés ugyanis nagyon gyorsan beindult, és szinte mindenki megfogalmazott olyan felvetéseket, amelyek a film és a regény összevetését igényelték. A legfontosabb kérdések a következők voltak: hogyan kell kezelni a társadalomban a másságot, mennyire korlátozza a valódi megismerést a szabályok szigorú követése (még a fizika területén is), felmentheti-e az individuumot a személyes felelősség vállalása alól a törvények precíz betartása, leszerelhető-e a lelkiismeret furdalás racionális alapon.

A film nézése közben izgalmas reminiszcenciák úsztak be a képbe: például Mihail Bulgakov Mester és Margaritájából a bál, vagy az 1950-es évek végén a kedélyeket borzoló úgynevezett Gyatlov rejtély, vagy az orosz Ezüstkor klasszikus festőinek egy-egy alkotása. A sejtelmességet csak fokozta, hogy a filmben észtül beszélnek, a feliratok és a látszódó írások pedig franciául vannak.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>