Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A Sztrugackij fivérek időt álló sci-fiket írtak
2019-03-18

A Ruszisztikai Filmklub márciusi vetítése ismét telt ház előtt zajlott. Úgy látszik, a sci-fikre nem lehet ráunni. A „Solaris” után a „Hotel a Halott Alpinistához”-ról is elmondhatjuk, hogy nem vesztett vonzerejéből sem a könyv lapjain, sem a filmvásznon.

Grigorij Kromanov 1979-es filmjének képi világa kortalanul modern, ezért nem gyűlt meg rajta a por az eltelt 40 év alatt. Talán csak a film ritmusa és a színészi játék eszköztára tűnt egy kicsit retronak. Szabó Viktor doktorandusz friss olvasattal vezette fel a vetítést, azaz elolvasta a kisregényt, mielőtt belevetette magát a filmbe. Ez kitűnő húzásnak bizonyult. A film utáni beszélgetés ugyanis nagyon gyorsan beindult, és szinte mindenki megfogalmazott olyan felvetéseket, amelyek a film és a regény összevetését igényelték. A legfontosabb kérdések a következők voltak: hogyan kell kezelni a társadalomban a másságot, mennyire korlátozza a valódi megismerést a szabályok szigorú követése (még a fizika területén is), felmentheti-e az individuumot a személyes felelősség vállalása alól a törvények precíz betartása, leszerelhető-e a lelkiismeret furdalás racionális alapon.

A film nézése közben izgalmas reminiszcenciák úsztak be a képbe: például Mihail Bulgakov Mester és Margaritájából a bál, vagy az 1950-es évek végén a kedélyeket borzoló úgynevezett Gyatlov rejtély, vagy az orosz Ezüstkor klasszikus festőinek egy-egy alkotása. A sejtelmességet csak fokozta, hogy a filmben észtül beszélnek, a feliratok és a látszódó írások pedig franciául vannak.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

A BASEES 2019-es cambridge-i konferenciáján a Ruszisztikai Központ egy teljes panellal képviseltette magát
2019-04-17

2019. április 12–14-én került sor a brit szlavisták társaságának idei éves nemzetközi konferenciájára, hagyományosan Cambridge-ben. Az ELTE Ruszisztikai Központjának kutatói és a ruszisztikai doktori program két doktorandusza által összeállított szekció a személyes és a nyilvános identitások szövevényét vizsgálta különböző történelmi kontextusokban, különböző forrástípusok tükrében.

Tovább >>>
Nagy helyesírási verseny orosz nyelvből
2019-04-15
2019. április 13-án szombaton lezajlott az egész világon ugyanabban az időpontban megrendezésre kerülő orosz helyesírási verseny. Idén 16. alkalommal rendezte meg az akciót az Orosz Föderáció, mintegy 150 helyszínen, a világ 81 országában.
Tovább >>>
A halott ember levelei
2019-04-11
2019. április 17-én 18 órától "A halott ember levelei" című film vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. Igazi filmcsemegével lesz dolgunk. Minden érdeklődőt várunk!
Tovább >>>
A magyar-orosz űrkutatási együttműködésről az Űrhajózás Világnapján
2019-04-10

2019. április 6-án délelőtt 10-kor a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és az ELTE Ruszisztikai Központja közösen emlékezett meg az Űrhajózás Világnapjáról. Stílszerűen a magyar-orosz űrkutatási együttműködésről hallhatunk két előadást is, méghozzá igazi űrkutatóktól.

Tovább >>>
Orosztanulást segítő telefonos applikációk turnéja a Visegrádi Országokban
2019-04-09
2019 április első hetében a moszkvai székhelyű „Prodvizsenyije” non-profit alapítvány végiglátogatta Kelet-Közép-Európa négy országát és 12 helyen tartott oktatásmódszertani szemináriumokat, ahol bemutatták saját fejlesztésű, orosztanulást segítő telefonos applikációikat.
Tovább >>>