Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A magyar-orosz űrkutatási együttműködésről az Űrhajózás Világnapján
2019-04-10

2019. április 6-án délelőtt 10-kor a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság és az ELTE Ruszisztikai Központja közösen emlékezett meg az Űrhajózás Világnapjáról. Stílszerűen a magyar-orosz űrkutatási együttműködésről hallhatunk két előadást is, méghozzá igazi űrkutatóktól.

Az első előadást dr. Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Űrkutatási Főosztályának vezetője, űrkutatásért felelős miniszteri biztos tartotta. Lendületes stílussal vázolta, hogy milyen űrkutatással foglalkozó kutatóintézetek dolgoznak ma Magyarországon, mi a magyar kormány álláspontja az űrkutatással (vagy modernebb kifejezéssel élve „űrtevékenységgel”) kapcsolatban, és milyen a magyar szakma nemzetközi beágyazottsága. Ferencz Orsolya külön kiemelte a Roszkoszmosszal és az oroszországi űrkutatókkal több évtized során kialakult szakmai és emberi kapcsolatok meghatározó szerepét, ami lehetővé teszi, hogy kutatóink műszerei eljuthassanak a világűrbe.

A második előadást dr. Hirn Attila, a Magyar Tudomány Akadémia Energiatudományi Kutatóközpontjának keretein belül működő Űrdozimetriai Kutatócsoport vezetője tartotta. Az általa vezetett csoport kiterjedt szakmai referenciákkal rendelkezik, legyen szó akárt az Európai Űrügynökségről vagy a NASA-ról. Az Űrhajózás Világnapján kifejezetten az orosz tudósokkal megvalósuló projektekről beszélt, amelynek egyik sarokköve a Farkas Bertalan űrrepülése során először az űrbe juttatott Pille dózismérő, amely az űrhajósokat érő, az űrből érkező sugárzást méri. Ennek továbbfejlesztett változata a Matrjoska-projekt keretén belül jutott el az űrbe, s fantom bábuk segítségével méri, hogy az egyes szerveket miként éri sugárzás. Hirn Attila előadása végén meglepetéssel is készült: megnézhettük, hogy működik élesben a Pille!

A laikusok számára valószínűleg meglepetésként szolgált, hogy hazánk kutatói milyen sok nemzeti és nemzetközi űrügynökséggel működnek együtt, s mennyi magyar fejlesztés járul hozzá ahhoz, hogy jobban megismerjük univerzumunkat.

                                                                                     Mészáros Zsófia  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>