Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
A Tri Kvadrata Kiadó és Szergej Miturics újra jött, látott, győzött
2019-05-06

2019. május 4-én Szergej Miturics, a moszkvai Tri Kvadrata Kiadó igazgatója a Ruszisztikai Központ és az éppen soron lévő metodikai szombat vendége volt, amelyet – mint mindig –Oszipova Irina vezetett.

Szergej Miturics kiadója, saját bevallása szerint, kicsi és különleges. Intellektuális élmény hallgatni őt és nézegetni a kiadó színes, kívülről-belülről izgalmas kiadványait. Egyik új sorozatuknak („Oroszország művészeti kincsei”, „Художественные сокровища России”) az a célja, hogy az ország távoli helyein lévő múzeumokban olyan kiállítási tárgyakra leljenek, amelyek nem csak régészeti és történeti, hanem művészettörténeti szempontból is különlegesen érdekesek, ám a szakma figyelmét eddig elkerülték. A válogatás minőségét emeli, hogy Szergej Miturics aktív képzőművész, az volt az édesapja és az lett fia is, akivel közösen vezetik a kiadót.
Pjotr Miturics, az apa az 1920-as évek vezető futurista művészei közé tartozott, akinek az életművét feldolgozó albumot is bemutatta Szergej Miturics a jelenlévőknek.

Nem kevésbé érdekes és izgalmas kiadványsorozat a közelmúlt nyelvhasználatának elemzései alapján összeállított szótárak sora, amelyekben a normává váló szlengtől a mémekig minden megtalálható. A legfrissebb kiadvány 2015-16 nyelvhasználatát dolgozza fel.

A metodikai szombat és a könyvbemutató méltó indítása volt a "Május a kabinet hónapja" című rendezvénysorozatnak, amely a kabinet működésének 10 éves évfordulója előtt tiszteleg tíz különleges programmal.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>