Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna




Megnyíltak a X. Ruszisztikai Napok
2019-05-07
A jubileumi X. Ruszisztikai Napokat Sonkoly Gábor professzor, az ELTE BTK dékánja nyitotta meg a Ruszisztikai Módszertani Kabinet jubileumi, tizedik évében, a Bölcsész Napok részeként. Az eseményre a Ruszisztika Fájánál került sor, bensőséges, ám mégis emelkedett hangulatban.

Sonkoly Gábor röviden felelevenítette a Ruszisztikai Központ, illetve a hozzá tartozó kabinet megalakulásának mérföldköveit és kiemelte az ott folyó munka sokszínűségét és dinamikáját.   Utána Szvák Gyula professor emeritus felelevenítette az öt évvel ezelőtti, "fél évtizedes jubileum" eseményeit. Gyimesi Zsuzsanna, a Ruszisztikai Központ vezetője kiemelte Pálosi Ildikó egyetemi adjunktus elévülhetetlen érdemeit a kabinet létrehozásában, mind hardver, mind pedig szoftver értelemben, hiszen 2008-ban Pálosi Ildikó vezényelte le a helyiség kialakítását, berendezését, felszerelését és beüzemelését célzó munkálatokat, majd hat és fél éven át irányította a működését.

Egy hallgatói flash mob segítségével az eltelt 10 évet több mint tízezer fotóból kiválasztott 10 fénykép illusztrálta, Mészáros Zsófia tudományos segédmunkatárs jóvoltából. 

A megnyitónak zenei program adott keretet. Krokovay Nóra gordonkán és Kepes János gitáron kísérte Szabó Kata éneklését, aki maga is gitározott.

Természetesen volt lehetőség falatozásra és koccintásra, majd a 10 évet tömören felvillantó 10 fénykép átsétált a Ruszisztika standjához, amit a ruszisztika mesterszakos hallgatók töltöttek meg élettel és színnel.

A megnyitót megtisztelte jelenlétével, többek között, Valerij Ljahov követtanácsos az Oroszországi Föderáció budapesti nagykövetségéről és Alina Urazbekova, az Orosz Kulturális Központ oktatási igazgatója.

A három napos eseménysorozat folytatja a „Május a kabinet hónapja” című akciót, amely a kabinet tíz éves évfordulója előtt tiszteleg tíz kiemelt programmal. A „Május a kabinet hónapja” május 4-én, szombaton vette kezdetét orosztanároknak szóló továbbképzéssel, valamint a Tri Kvadrata Kiadó könyvbemutatójával, amelyen Szergej Miturics, a kiadó igazgatója bemutatta legújabb köteteiket.

Híradás az eseményről az MTV1 orosz nyelvű híreiben (3:24-4:48 között)








  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>