Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
„Oroszország külpolitikája a multipoláris világban” – Gilyán György nagykövet úr előadása
2019-05-08

2019. május 8-án, a Ruszisztikai Napok keretében, a „Május a kabinet hónapja” rendezvénysorozat harmadik elemeként Gilyán György rendkívüli és meghatalmazott nagykövet tartott előadást a ruszisztika mesterszakos hallgatóknak és azoknak az érdeklődőknek, akik csordultig megtöltötték a Ruszisztikai Kabinetet.

Gilyán György, akit a ruszisztika mesterszak rendszeres vendégelőadójaként is üdvözölhettünk, az Oroszországi Föderáció 2016. évi, legutóbbi külpolitikai koncepcióját ismertette, melyet a kétpólusú világrend megszűnésének és új erőcentrumok fokozatos kiemelkedésének kontextusában elemzett. Kitért arra is, hogy a 2016 óta történtek (egyes globális folyamatok éleződése és a fontosabb regionális konfliktusok megoldatlansága) milyen irányban befolyásolták, befolyásolhatják a külpolitikai koncepcióban lefektetett elveket, milyen realitással valósulhatnak meg a jelenlegi helyzetben. Összegzésében azokat a feltételeket is megfogalmazta, amelyek szükségesek ahhoz, hogy a még mindig formálódó multipoláris világendbe Oroszország önálló pólusként integrálódhasson.

A hallgatóság is aktív szerepet vállalt a ruszisztikások nyílt óráján: a közönségnek rengeteg kérdése volt, Gilyán György pedig szemléletes példákkal illusztrálta a kérdezz-felelek során felmerülő résztémákat a maguk mélységében.

                                                               Mészáros Zsófia  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>