Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Az elsők a Holdon
2019-05-09
Amikor a Ruszisztikai Filmklub 2019 első félévére szóló programját összeállítottuk, még nem tudtuk, hogy májusban az egész filmes világközösség Alekszej Fedorcsenko rendezőt és Anna a háborúban című, 2018-as filmjét fogja ünnepelni. Farkas Ádám doktorandusz valamire ráérzett, amikor a rendező első filmjét, a 2004-ben készült Az elsők a Holdon című alkotást választotta májusra.

A „fiktív dokumentumfilm” műfajába sorolható mű igazi gyöngyszem. Úgy ad pontos „hétköznapi” látleletet a sztálinizmus és az olvadás korszakának Szovjetuniójáról, hogy eljátssza: dokumentumfilmet készít egy eltitkolt 1938-as Holdra szállás körülményeiről.
Ál-dokumentumfilmnek mégsem nevezhető az alkotás, hiszen valójában nem arról szól, amiről beszél. Éppen ettől olyan érdekes. És éppen ezzel a húzással mond el nagyon sokat a szovjet korszakról, hiszen a XX. század derekán évtizedeken keresztül nem arról szóltak a filmhíradók, amikről beszéltek. A film célkeresztjében tehát nem egy hamis tudománytörténeti epizód áll, nem is annak a leleplezése, hanem a szovjet korszak gondolkodás- és látásmódjai.
A film leginkább a XX. század elejének klasszikus burleszkjeihez hasonlítható, de megidézi Alekszandr Rodcsenko mozihíradóit, Dziga Vertov Ember a felvevőgéppel és Nyikita Mihalkov Öt este című alkotásait, és még számtalan film- és képzőművészeti alkotást (például Viktor Vasznyecov népszerű Három bogatir című festményét). Így tehát egy kitűnő stílusbravúrral van dolgunk, ami óriási műveltséganyagra épül. És ha ez nem lenne elég, akkor íme még egy izgalmas réteg: nem csak formai és tartalmi, hanem szemléletmód-beli sokszínűség is jellemzi a filmet. Vannak például olyan jelenetsorok, ahol egyre kevesebb alak van jelen a felvételen – ez felidézi a kiretusálás módszerét, azaz a nemkívánatossá vált személyek kiszerkesztését a fényképekről a szovjet érában.

Végső soron Az elsők a Holdon emléket állít a szovjet korszaknak, humorral és megértéssel, de mégis kíméletlenül őszintén.

Ennek a megérzéséről és a megértéséről tanúskodott a filmet követő beszélgetés. Remek szórakozást és napokra elegendő gondolkodni valót kaptunk a „Május a kabinet hónapja” című akció ötödik programjaként megrendezett filmvetítésen.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A mai orosz nyelv és oktatásának kihívásai - konferencia az Orosz Kulturális Központban
2019-05-15
2019. május 17–18-án a Budapesti Orosz Kulturális Központ és az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központja szervezésében ismét tudományos-módszertani konferenciára kerül sor az Orosz Kulturális Központban.
Tovább >>>
Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában
2019-05-13
2019. május 20–21-én kerül sor a Ruszisztikai Központ 12. nemzetközi ruszisztikai konferenciájára "Oroszország és Magyarország az egyetemes kultúrában: a történeti forrás és interpretációja" címmel.
Tovább >>>
Jekatyerinburg, tavaszi iskola
2019-05-13
A 2019-es tavaszi iskola sem múlhatott el magyar diákok részvétele nélkül az Urali Föderatív Egyetem szervezésében, Jekatyerinburgban. Aki eddig részt vett ezen az eseményen, az örökre a szívéve zárta a várost és az egyetem történeti karát. Így történt idén is. Erről tanúskodik Bencze András történész hallgató beszámolója.
Tovább >>>
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Az első ruszisztikai kocsmakvíz
2019-05-10

2019. május 9-én zajlott le a „Május a kabinet hónapja” programsorozat hetedik, és a Ruszisztikai Napok utolsó előtti programja, az első ruszisztikai kocsmakvíz. A brit eredetű játékforma mára Magyarországon is gyökeret vert, sőt bajnokság is zajlik hétről hétre hazánk (és a környező országok) mintegy harminc városában.

Tovább >>>