Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Színház az egész világ?
2019-05-12
A Fortocska Galéria kiállítási portfóliója most vált nagykorúvá, a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tíz éves évfordulóján, a jubileumi X. Ruszisztikai Napokon, hiszen megnyílt benne a tizennyolcadik kiállítás, amely az oroszországi színházkultúra 16 emblematikus intézménye előtt tiszteleg.

A "Színház az egész világ?" című színháztörténeti kiállítás Shakespeare Ahogy tetszik-jéből kölcsönzi a címben megfogalmazott gondolatot és egyben a 2019 a Színház Éve projekthez is kapcsolódik. A kiállítás a X. Ruszisztikai Napok harmadik napján nyílt meg, interaktív módon: az alkotók szóban is bemutatták egymásnak posztereiket és néhány kulisszatitkot is elárultak, amelyekre a készítés közben bukkantak. A kiállításmegnyitó a "Május a kabinet hónapja" című akció 6. kiemelt rendezvényeként valósult meg.

Oroszországban nagyságrendileg 500 állami fenntartású színház van, és nagyjából legalább ugyanennyi magán-, alternatív és alkalmi társulat működik. Csak Moszkvában olyan sok a színház, hogy meg sem lehet őket számolni,már csak azért sem, mert nehéz pontosan meghatározni, mi számít színházi társulatnak és mi nem. Minden esetre az állami színházak száma 150 körüli, az összes szóba jöhető társulatok száma pedig 400 körül mozog. Így nem meglepő, hogy nehéz volt kiválasztani azt a tizenhat kőszínházat, amely bemutatásra kerül a kiállításon. Végül egyrészt azokra az intézményekre esett a választás, amelyek jól ismertek a nagyvilágban, hogy az érdeklődő nézőknek legyen heuréka élményük. Másrészt olyan intézményeket is bemutatunk, amelyek érzékeltetik, hogy Oroszországban Moszkva és Szent-Pétervár mellett más jelentős színházi központok is vannak. Így került be a kínálatba Jekatyerinburg, Novoszibirszk, Perm és Tobolszk egy–egy színháza.

A kiállítás „főszereplői” alapításuk szerinti kronologikus rendben követik egymást, amit persze nem egyszerű felállítani. Az elsőségért sokan versengenek. A mostani kiállításon a sort Tobolszk színházával indítjuk, mert már 1705-ben is volt dokumentált színtársulata (igaz, a mostani épület teljesen új: 2014-ben nyitotta meg kapuit). Záró akkordnak pedig a moszkvai Gogol-központotválasztottuk, amely 2013-ban alakult meg – igaz, nem a semmiből, hanem az 1925 óta működő Gogol Színház feloszlatásával és újraalapításával.

Az összkép izgalmas, dinamikus, színes – reméljük, mindenki örömét leli benne.

A Fortocska Galéria tizennyolcadik kiállítása kalákában valósult meg: a posztereket a Ruszisztikai Központ munkatársai, doktoranduszai és mesterszakos hallgatói készítették. A kiállítás koncepcióját Gyimesi Zsuzsanna dolgozta ki, az installálást Igari Léna, Mészáros Zsófia és Szaniszló Orsolya intézte, a posztereket Barna Brenda, Berecz Gabriella, Bősz Éva, Farkas Ádám, Gyimesi Zsuzsanna, Koncsol András, Lénárt Lejla, Magyar Alexandra, Mészáros Zsófia, Nun Barbara, Rudas Tamás,Szabó Ákos, Szabó Viktor, Szaniszló Orsolya, Szücs Zsanett és Varga Liza készítette.
  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>