Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Éljenek a fiatalok! Székesfehérvári gimnazisták a Ruszisztikai Központban
2019-06-05

A Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10 éves évfordulójának ünneplésére meghirdetett „Kabinet Hónapja” 2019. május 31-én véget ért. A hónap során a Kabinet minden eddigi évére jutott 1-1 kiemelt program. Az utolsó esemény a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola oroszul tanuló diákjainak látogatása volt.

A program során 17 gimnazista érkezett hozzánk Ferschné Várnai Tímea tanárnő vezetésével. Először a Trefort-kertben tettünk egy rövid sétát, ahol a diákok aktív közreműködésével derült fény a környező épületek és emlékművek történetére. Ezután bemutattuk a Ruszisztikai Kabinetet, majd feltártuk a Fortocska Galéria legújabb plakátkiállításának rejtelmeit. A tízórait kocsmakvízzel kötöttük egybe, ahol a fiatalok alkoholos italok helyett kvásszal és teával olthatták szomjukat, miközben azt találgatták, hogy milyen ételt esznek Oroszországban a nagyböjt kezdete előtt, vagy hova is mennek az oroszok, amikor a „bányába” készülnek. Végül a ROSZTA-ablakok 100. évfordulójára és a küszöbön álló orosz nyelv napjára emlékezve arra kértük a gimnazistákat, hogy egy általuk kiválasztott orosz versről készítsenek plakátot ROSZTA-stílusban. Az eredménynek csodájára lehetett járni, a plakátok olyan szépek, izgalmasak, kreatívak lettek. Várakozásainkkal ellentétben a fiatalok nem azokat a verseket választották, amiket első látásra könnyebb lett volna illusztrálni, hanem komoly, elvont művek költői képeit jelenítettek meg vizuálisan, méghozzá nagy sikerrel.

Dramaturgiai szempontból a Kabinet Hónapjának tökéletes lezárása volt a gimnazisták látogatása. Hiszen 10 sikeres év eltelte után úgy méltó, hogy ne csupán a múltba tekintsünk vissza, hanem a jövő felé is forduljunk, és a jövőt éppen az olyan lelkes, intelligens fiatalok fogják formálni, mint akikkel most találkozhattunk.

                                                                  Mészáros Zsófia


  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>