Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Egyéni és kollektív identitások
2019-06-24
2019. június 21–22-én Szombathelyen sor került a "Hagyomány és megújulás a szláv népek történelmében, kultúrájában" című konferencia sorozat kilencedik, nyár eleji ülésére. Az idei összejövetel vezérfonalát "Egyéni és kollektív identitások" adták. A programsorozatot a Szláv Történeti és Filológiai Társaság szervezi. 

A társaság a maga nemében egyedülálló Magyarországon, hiszen az a kifejezett szakmai célkitűzése, hogy fórumot teremtsen az élő párbeszédre a ruszisztika tárgykörében a történettudományok és az irodalomtudományok képviselői között.
Ezt a vállalást idén is maradéktalanul sikerült teljesíteni. Debrecen, Pécs, Szombathely és Budapest egyetemi és nem egyetemi műhelyeinek munkatársai hallgatták meg egymás előadásait.  A két nap alatt 20 klasszikus értelemben vett tudományos előadás hangzott el, majd a rendezvényt egy tudományos-zenei program zárta, ami a maga műfajában szintén egyedülálló a haza ruszisztikában. Idén Pjotr Csajkovszkij munkássága került napirendre.
Az első nap záró akkordja - hagyományosan  - könyvbemutató volt, ahol Kroó Katalin és Gyimesi Zsuzsanna budapesti bázisú köteteket mutatott be, Regéczi Ildikó a debreceni, míg Bene Krisztián és Huszár Mihály a pécsi ruszisztika könyvterméséből adott ízelítőt. 

Az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központját Gyimesi Zsuzsanna
(A kollektív identitás magányossága. Pavel Zalcman festő és író, a filonovi iskola rejtőzködő képviselője), Mészáros Zsófia (Egy modernkori mártír alakjának megformálása Szofja Kovalevszkaja A nihilista nő című művében) és Szaniszló Orsolya (Natalja Dolgorukaja (1714–1771) és Marija Volkonszkaja (1806–1863) – két nő, egy döntés) képviselte előadással.

A konferencia lelke és főszervezője évek óta Szabó Tünde, a Pécsi Tudományegyetem habilitált docense.
A tudományos rendezvényhez a helyszínt második éve a TIT Vas megyei tagozata biztosítja.

A felolvasó ülés részletes programja a Szláv Történeti és Filológiai Társaság honlapján olvasható.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>