Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.

A füllesztő hőség ellenére nagyszámú érdeklődő jött el a vetítésre. Egyrészt valószínűleg vonzó maga az évszakhoz illő cím. Másrészt az utóbbi években újra divatja lett a könnyűzene történetének hírességeiről szóló játékfilmeknek. (A Nyár az 1980-as évek elején játszódik Leningrádban és sztorija a Kino együttes megalakulása és Viktor Coj énekes ismertté válása köré szerveződik. Az orosz-szovjet könnyűzene legendáinak játékfilmes feldolgozása egyébként a Vlagyimir Viszockijról szóló filmmel indult el 2011-ben.) Harmadrészt Magyarországra is eljutott a 2018-ban debütált film körüli történések híre. Végső soron jó PR-nak bizonyult, hogy a rendezőt a forgatás vége felé sikkasztás vádjával letartóztatták és házi őrizetbe vették, ami szerencsére nem akadályozta meg a film utómunkálatainak elvégzését.

Mind Oroszországban, mind a nagyvilágban jó kritikai fogadtatásban részesült a Nyár, és nem maradtak el a fesztiváljelölések és -díjak sem. 2018-ban az Oroszországi Filmművészeti Akadémia legrangosabb nemzeti filmszakmai díjcsaládjában, a Nikán 12 kategóriában kapott jelölést az alkotás, amiből négyet meg is nyert, köztük a legjobb rendezőnek járót.

A ruszisztikai filmklub nézőinek körében vegyes érzelmeket váltott ki a Nyár. Aki ismerte az együttest, de nem szerette a zenéjüket, annak nem tetszett, mert a kortörténeti vonulat nem volt elég erős ahhoz, hogy felülírja a zenei stílus nem-szeretetét. Aki Kino és Viktor Coj-rajongó, annak nem volt eléggé zene központú a végeredmény. Aki a filmes formabontást szereti, annak nem volt eléggé kísérletező az alkotás (noha kitűnő, animációval tarkított részletek vannak benne). Aki viszont szereti a műfajt, de nem szereti a hollywoodi megközelítéseket, annak nagyon is bejött a Nyár. Összességében mindenki úgy állt fel a helyéről, hogy ezt a filmet - így is, úgy is - meg kellett nézni, hiszen a mi közelmúltunkról is szól.

Vélerménymorzsák a közönségtől:

"A film nekem azért tetszett, mert ismereteim alapján teljesen életszerűnek tűnt benne a szovjet rock világa az 1980-as években. Kiegyensúlyozott volt benne az idősebb generáció ellenállása, a filozófia, a buli. Nagyon tetszettek az animált részek. És nem utolsó sorban: kevesen mutatják be ilyen finoman az intelligens szerelmi háromszöget. Illetve abból is tudom, hogy tetszett, mert még ma is a Passenger és a Leto számokat dúdolom."

"Ebben a filmben lehet látni Viktor Cojt Bruce Lee-ként harcolni civil ruhás KGB-s ellen, a szovjet tömegközlekedésben egymás mellett aszalódó emberek pedig spontán eléneklik a Passengert, szóval őrült jó dolgok vannak benne."  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Matrjoska paravánnal könnyű jókedvet csiholni
2019-07-19
A szokásos nyári intenzív középiskolás orosztanfolyam idén is elérte a célját: koncentráltan, de jó hangulatban, vidáman és motiváltan vettek rajta részt a diákok.
Tovább >>>
Egy abház történet Szoficskáról
2019-07-16

Kira Kovalenko 2017-ben bemutatott „Szoficska” című filmje méltán került be Oroszország hat legjobb elsőfilmes alkotása közé, amelyeket 2017 végén egyszerre mutattak be az ország nagyvárosaiban az „Új fiatal film” program keretei között.

Tovább >>>
Ugrás a magasba, avagy 3 másodperc
2019-07-10

Anton Megergyicsev 2017 legvégén bemutatott, sporttörténeti kuriózumot feldolgozó műfaji filmje sajnos nem került a magyar közönség elé, pedig minden bizonnyal sikert aratott volna mind a sportrajongók, mind a pörgős, izgalmas filmek kedvelői között.

Tovább >>>
Elhunyt Andrej Szaharov történész
2019-07-08
2019. június 26-án, 89 éves korában elhunyt Andrej Szaharov történész, az Orosz Tudományos Akadémia levelező tagja, az OTA Oroszország Története Intézetének egykori igazgatója, a magyaroszági történeti ruszisztika egyik elkötelezett szakmai támogatója.
Tovább >>>
Megízleltük 2019 első nyári csemegéjét
2019-07-03
2019. július 1-én 18 órakor Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmjének vetítésével indult „Az orosz kultúra nyári csemegéi” című programsorozat a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>